
Den spiselige by

0. - 3. klasse
Vi mødes i et spiseligt hjørne af byen tæt på jeres skole og plukker urter – der er flere steder, end man tror i København, der gemmer på grønt guld. Vi samler årstidens vilde råvarer, hvilket sker med kyndig vejledning og stort fokus på sikkerhed. Vi tager vores høst med tilbage til køkkenet, hvor vi sammen bruger dem i et måltid. Alle børn lærer de tre sankeregler. Vi har fokus på, at man selvfølgelig ikke selv må plukke vilde råvarer og spise dem uden en voksen, der ved noget om det.
4. - 6. klasse
Vi mødes i et spiseligt hjørne af byen tæt på jeres skole og plukker urter – der er flere steder, end man tror i København, der gemmer på grønt guld. Vi samler årstidens vilde råvarer med kyndig vejledning og stort fokus på sikkerhed. Vi tager vores høst med tilbage til køkkenet, hvor vi sammen bruger dem i et måltid. Alle børn lærer de tre sankeregler. Vi arbejder med genkendelighed af planter ud fra bøger og internet. Vi har fokus på, at man ikke selv må plukke vilde råvarer og spise dem uden en voksen, der ved noget om det.
7. - 9. klasse
Vi mødes i et spiseligt hjørne af byen tæt på jeres skole og plukker urter – der er flere steder, end man tror i København, der gemmer på grønt guld. Vi samler årstidens vilde råvarer med kyndig vejledning og stort fokus på sikkerhed. Vi tager vores høst med tilbage til køkkenet, hvor vi sammen bruger dem i et måltid. Vi taler om historien for at samle vilde råvarer i Danmark, som engang var helt almindeligt på landet, så blev glemt og nu er tilbage i stor stil. Vi perspektiverer til det ny nordiske køkken og til de råvarer, der findes gennem sæsonerne. Vi lærer god skik i naturen og sankeregler, og bruger apps til at orientere os.
Grøn pizzadag på stuen

Daginstitutioner
Pizza er en livret hos mange børn. Vi tager det store pizzaværksted med ind på jeres stue, og lader børnene få hænderne i dejen. Vi snitter sæsonens bedste grøntsager, ælter pizzadej, lægger fyld på, med fokus på processer, som børnene selv kan udføre. Resultatet er velsmagende grøn pizza til alle, og undervejs lærer børnene om grundsmage, forskellige konsistenser og råvarer. Børnene får trænet deres motorik igennem alle processer.
Grønt Verdenskøkken

0. - 3. klasse
To dages rejse ind i det grønne køkken, hvor vi dyrker den store variation af spændende grønne råvarer fra vores breddegrader og lærer grundlæggende teknikker at kende. Børnene lærer undervejs om grundsmagene og de er begge dage med til at tilberede enkle, velsmagende grønne måltider helt fra bunden, til vi sidder om bordet sammen. Motorik og sanser er i fokus, når børnene lærer at bruge kniv, tyndskræller og rivejern, og vi fokuserer på at gebærde os i et køkken og på sammen at skabe det gode, hyggelige måltid.
4. - 6. klasse
To dages rejse ind i det grønne køkken, hvor vi dyrker det grønne måltid, hvor ingen savner kødet. Vi bruger gode lokale råvarer men også inspiration fra især de asiatiske køkkener til at opnå farverige, sprøde og lækre grønne måltider. Børnene lærer undervejs om grundsmage, et bredt udvalg af gode grønne råvarer og teknikker til at håndtere, tilberede og anrette velsmagende og flotte grønne måltider. Vi kigger også ud over køkkenet: hvordan hænger vores forbrug af fødevarer hænger sammen med miljø og klima, både den danske natur og globalt, og for vores kroppe. Et stærkt samarbejde er vejen til det gode, fælles måltid, der afslutter begge dage.
7. - 9. klasse
To dages rejse ind i det grønne køkken, hvor vi dyrker det grønne måltid, hvor ingen savner kødet. Vi går i dybde med gode grønne råvarer og teknikker til at håndtere, tilberede og forædle i det grønne køkken. Vi arbejder med teknikker som fermentering, der er en god anledning til at sætte madens kemi på dagsordenen, ligesom de fysiske processer i madlavningen bliver italesat. Vi kigger ud over køkkenet, og ser på hvordan vores måltider hænger sammen med miljø, klima og sundhed. Vi bruger visdommen fra de asiatiske køkkener til at finde den ’grønne umami’ og dyrke det fuldendte måltid. Eleverne bliver udfordret til at planlægge og strukturere det arbejde, der fører hen til hyggelige og velsmagende fælles måltider begge dage.
Havet omkring os

0. - 3. klasse
De kølige have omkring Danmark er hjem for fantastiske spisefisk og skaldyr. Men vi er ikke så gode til at spise dem selv i Danmark. Det slår vi et slag for ved at hoppe ombord i de hele, friske og velsmagende fisk og skaldyr. Børnene kommer tæt på råvarerne og lærer dem at kende. Helt fra udpegning af friskhedstegn udskæring og tilberedning. Madmod bliver et naturlig tema i mødet med de hele fisk med skæl og øjne. Alt efter sæson, arbejder vi over to dage med både danske blæksprutter, muslinger og selvfølgelig fisk.
4. - 6. klasse
De kølige have omkring Danmark er hjem for fantastiske spisefisk og skaldyr. Men vi er ikke så gode til at spise dem selv i Danmark. Det slår vi et slag for ved at hoppe ombord i de hele, friske og velsmagende fisk og skaldyr. Børnene kommer tæt på råvarerne og lærer dem at kende. Helt fra udpegning af friskhedstegn udskæring og tilberedning. Vi arbejder ud fra et bæredygtighedsperspektiv, og taler om hvor fisk kommer fra, hvordan man kan vide, om de er gode at spise, og taler om skadelige vs. skånsomme fiskemetoder. Alt efter sæson, arbejder vi over to dage med både danske blæksprutter, muslinger og selvfølgelig fisk.
7. - 9. klasse
De kølige have omkring Danmark er hjem for fantastiske spisefisk og skaldyr. Men vi er ikke så gode til at spise dem selv i Danmark. Det slår vi et slag for ved at hoppe ombord i de hele, friske og velsmagende fisk og skaldyr – helt fra udpegning af friskhedstegn, udskæring og tilberedning. Vi arbejder ud fra et bæredygtighedsperspektiv, og taler om fiskemetoder, opdræt og vilde fisk, og hvordan man kan bruge mærkning som pejlemærke. Vi taler også om fisk i relatin til kost og sundhed, herunder sunde fedtsyrer i fede fisk med mere. Alt efter sæson, arbejder vi over to dage med både danske blæksprutter, muslinger og selvfølgelig fisk.
Ild i stenovnen

0. - 3. klasse
Vi tænder op i vores store udendørs stenovn, og børnene får lov at kaste sig ud i det store italienske pizzaværksted, hvor vi skal forme dej, vælge fyld, bage og nyde resultatet – og hele tiden holde øje med varmen i den brændefyrede ovn, der er afgørende for den perfekte pizza. Der er fokus på motorikken og samarbejdet, når børnene skal nå fra pizzadej til sprødstegte pizzaer, og vi dyrker sensorikken og grunsmagene, når vi skal komponere pizzaer sammen.
4. - 6. klasse
Vi tænder op i vores store udendørs stenovn og bruger pizzaen som startskud til en rejse ind i den italienske madkultur. Vi arbejder med surdejspizzadej fra bunden - en indgang til at tale om formen på et traditionelt italiensk måltid. Børnene er med til at holde øje med varmen i den brændefyrede ovn, og vi taler om, hvad der sker ved forskellige temperaturer. Vi bruger få italienske og flest danske råvarer i sæson. Vi sammenligner den italienske mad- og måltidskultur med vores egne vaner og traditioner.
7. - 9. klasse
Vi tænder op i vores store udendørs stenovn og bruger pizzaen som startskud til en rejse ind i den italienske madkultur. Vi arbejder med surdejspizzadej fra bunden, og taler om dejens egenskaber, konsistens og smag, der er helt afgørende for den perfekte pizza. Undervejs skal den brændefyrede ovn passes og temperaturen holdes. Vi bruger få italienske og flest danske råvarer i sæson. Vi taler om den historiske baggrund for det italienske ”cucina povera”, der har erobret verden og drager paralleller til vores egne vaner og traditioner.
Korn og kværn

0. - 3. klasse
To dage i kornets og bagningens verden, hvor vi tager hele turen fra at kværne de hele korn til mel til at bage flere forskellige brød, som centrum i enkle lækre måltider. Vi starter med kornkværnen, og vi kigger på og snakker om de forskellige korn og meltyper, hvordan de dyrkes og hvad de bruges til. Bageteknikkerne fra Meyers univers -med økologisk korn dyrket i Norden, surdej, våde deje og høj fuldkornsmængde- er det naturlige udgangspunkt for arbejdet med groft hvedebrød, rugbrød og de klassiske kanelsnurrer. Børnene får hænderne i dejtruget, og vi dyrker nysgerrigheden, sanserne og råvarekendskabet ved at blande, ælte, hæve og bage. Vi har fokus på basale redskaber og teknikker, og I får dej med hjem, hvis I vil bage et brød på skolen. Undervejs laver vi tilbehør, som fuldender måltiderne – f.eks. salater, spreads m.m.
4. - 6. klasse
Vejen til det gode brød går hele vejen fra mark til bord. På dette todages bagekursus bevæger vi os fra at kværne korn til mel, til at lære om surdej og til de færdige, saftige og sprøde brød. Vi dykker ned i meltypernes egenskaber og taler om proteiner (herunder gluten) fibre og stivelse. Vi bager blandt andet hvedebrød med forskellig fuldkornsmængde og sammenligner med et glutenfrit brød. Det giver anledning til at tale om, hvilken rolle gluten spiller i brødet, og hvad der i det hele taget foregår i dejtrug, røremaskine, hævekurv og ovn. Vi går ind i bagningens univers med både en historisk, kulinarisk og naturvidenskabelig tilgang og kommer omkring forskellige brødtyper. Bageteknikkerne fra Meyers univers med økologisk korn dyrket i Norden, surdej, våde deje og høj fuldkornsmængde er det naturlige udgangspunkt for at arbejde med forskellige dejtyper, som for eksempel en våd hvedebrøddej, en rugbrødsdej og dejen til de klassiske kanelsnegle. Undervejs laver vi tilbehør, som fuldender enkle måltider begge dage, og I får en surdej med hjem til skolen, som I kan holde liv i og bage med.
7. - 9. klasse
En todages indføring i bagningens fascinerende univers, hvor vi dyrker det gode bagehåndværk fuldt ud, og samtidig har blik for alt det indeni og udenom – processerne i dej og brød, vores danske bagehistorie og landbrugets dyrkning af korn. Vi starter med at kværne korn til mel og bvevæger os videre til surdej. Eleverne lærer, hvad vildgæren gør i surdej. Vi dykker ned i meltypernes egenskaber og taler om proteiner (herunder gluten og dens funktion) fibre og stivelse. Vi bager blandt andet hvedebrød med forskellig fuldkornsmængde og sammenligner med et glutenfrit brød. Bageteknikkerne fra Meyers univers med økologisk korn dyrket i Norden, surdej, våde deje og høj fuldkornsmængde er det naturlige udgangspunkt for at arbejde med både hvedebrødsdej, rugbrødsdej og dejen til de klassiske kanelsnurrer. Vi laver tilbehør, som fuldender måltiderne, og I får surdej med hjem.
Nudler i koppen – helt fra bunden

0. - 3. klasse
Der er aldrig langt til en hurtig og billig snack, hvis man går i supermarkedet eller kiosken. Kopnudler er f.eks. populære blandt mange børn og unge, men hverken smag eller næring er i top. På dette endagskursus udfordrer vi de tomme kalorier ved at lave den populære instant snack med gode råvarer – vi koger bouillon på en hel kylling sammen med krydderier og sæsonens grøntsager, og vi samler det hele i et måltid, der i sin form er fuldstændig som ’cup noodles’, men med langt større velsmag og næringsværdi. Børnene får på denne måde et indblik i, hvad der egentlig kan ligge bag et velkendt format som cupnoodles, og de får pirret nysgerrigheden i forhold til råvarer som den hele kylling, krydderier og grøntsager, samt elementer som nudler og bouillon.
4. - 6. klasse
Der er aldrig langt til en hurtig og billig snack, hvis man går i supermarkedet eller kiosken. Kopnudler er f.eks. populære blandt mange børn og unge, men hverken smag eller næring er i top. På dette endagskursus udfordrer vi de tomme kalorier ved at lave den populære instant snack med gode råvarer – vi koger bouillon på en hel kylling sammen med krydderier og sæsonens grøntsager, og vi samler det hele i et måltid, der i sin form er fuldstændig som ’cup noodles’, men med langt større velsmag og næringsværdi. Vi bruger denne øvelse som afsæt til at tale om, hvad forskellen er på industriel mad og mad lavet fra bunden – smags-, ernærings- og håndværksmæssigt.
7. - 9. klasse
Der er aldrig langt til en hurtig og billig snack, hvis man går i supermarkedet eller kiosken. Kopnudler er f.eks. populære blandt mange børn og unge, men hverken smag eller næring er i top. På dette endagskursus udfordrer vi de tomme kalorier ved at lave den populære instant snack helt fra bunden med gode råvarer – vi koger bouillon på en hel kylling sammen med krydderier og sæsonens grøntsager, og vi samler det hele i et måltid, der i sin form er fuldstændig som ’cup noodles’, men med langt større velsmag og næringsværdi. Øvelsen er afsæt til at tale om forskellene på industriel mad og mad lavet fra bunden – smags-, ernærings- og håndværksmæssigt. Vi læser på emballage til købte kopnudler og sammenligner med det, vi laver. Fokus er desuden på tilsmagning og særligt grundsmagen umami.
Pasta, pasta, pasta

0. - 3. klasse
At fremstille pasta fra bunden er lige dele håndværk, kunst og velsmag. Vi laver forskellige typer og varierer både farve og smag. Pastamaskinen kommer i brug, men vores hænder er det vigtigste værktøj, når vi skal folde, rulle og lægge sammen. Vi laver selv enkelt fyld med grøntsager og bruger pastaen i enkle serveringer til et fælles måltid. Børnene får desuden hjemmelavet pasta med hjem.
4. - 6. klasse
At fremstille pasta fra bunden er lige dele håndværk, kunst og velsmag. Vi laver forskellige typer og varierer både farve og smag – vi introducerer det univers af forskellige former, som definerer pastatyper og fremstiller selv to forskellige typer. Pastamaskinen kommer i brug, men vores hænder er det vigtigste værktøj, når vi skal folde, rulle og lægge sammen. Vi trækker på klassiske italienske dyder, når vi laver fyld og bruger pastaen i enkle serveringer. Børnene får hjemmelavet pasta med hjem.
7. - 9. klasse
At fremstille pasta fra bunden er lige dele håndværk, kunst og velsmag. Vi laver forskellige typer og varierer både farve og smag – vi introducerer det univers af forskellige former, som definerer pastatyper og fremstiller selv to forskellige typer. Pastamaskinen kommer i brug, men vores hænder er det vigtigste værktøj, når vi skal folde, rulle og lægge sammen. Vi trækker på klassiske italienske dyder, når vi laver fyld og bruger pastaen i enkle serveringer. Der produceres nok til at man kan tage smagsprøver med hjem.
Sommerens høst

Daginstitutioner
Vi sylter alt det gode fra sensommeren. Vi tæller æbler, blommer, græskar og bær, og styrker den matematiske og sproglige opmærksomhed – også når vi dækker bord. Vi sylter, og taler om, hvordan man gjorde i gamle dage for at have frugt og grønt til vinteren. De syltede sager bliver brugt til at kreere et dejligt frokostmåltid, og eventuelle rester kan tages med hjem til familien.
Spice it up

0. - 3. klasse
To dages kursus med fokus på det farverige, krydrede og velsmagende indiske køkken. Krydderierne er startskuddet: Børnene møder de hele krydderier, og vi dufter, smager og taler om, hvor de kommer fra, inden vi kværner dem til vores egne krydderiblandinger. Vi går i dybden med råvarekendskab, og bruger både danske råvarer og råvarer fra Østen. Børnene er med til yt lave skønne, enkle indiske retter, der sammen bliver til farverige og velsmagende måltider. Den mad, vi laver kommer både omkring Syd- og Nordindien, og bliver til måltider, der også er sunde og adskiller sig fra den ofte meget flødebaserede og tunge indiske mad, man møder i Danmark.
4. - 6. klasse
To dages kursus med fokus på det farverige, krydrede og velsmagende indiske køkken. Krydderier har altid haft en næsten magisk fascination – deres kraftige aromaer og betydning som handelsvare gennem tiden. Her starter vi: vi kigger på mange forskellige krydderier i deres hele form, vi dufter, smager og taler om dyrkning og anvendelse, inden vi kværner krydderier til egne blandinger, som børnene selv er med til at præge. Vi tilbereder retter fra forskellige regioner i Indien. Vi bager traditionelle naanbrød og tilbereder friske og farverige måltider, der bryder med den ofte meget flødebaserede og tunge indiske mad, man møder i Danmark. Vi taler også om madens interessante religiøse og kulturelle rolle i Indien.
7. - 9. klasse
To dages kursus med fokus på det farverige, krydrede og velsmagende indiske køkken. Tre dages kursus med fokus på det farverige, krydrede og velsmagende indiske køkken. Krydderier har altid haft en næsten magisk fascination – deres kraftige aromaer og betydning som handelsvare gennem tiden. Her starter vi: vi kigger på mange forskellige krydderier i deres hele form, vi dufter, smager og taler om dyrkning og anvendelse, inden vi kværner krydderier til egne blandinger, herunder blandinger, som vi selv designer på dagen. Vi tilbereder retter fra forskellige regioner i Indien, og med vidt forskellige formater, der giver friske og farverige måltider, der bryder med den ofte meget flødebaserede og tunge indiske mad, man møder i Danmark. Vi taler om madens interessante religiøse og kulturelle rolle i Indien, og ser på det overraskende forhold mellem Indisk og vestlig madkultur (f.eks. er karrypulveret, og i høj grad begrebet ”curry”, som er et produkt af kolonitiden snarere end traditionelt indisk).