Velkommen i køkkenet,

til børn i alle aldre

Den spiselige by

Den spiselige by
0. - 3. klasse
Vi mødes i et spiseligt hjørne af byen tæt på jeres skole og plukker urter – der er flere steder, end man tror i København, der gemmer på grønt guld. Vi samler årstidens vilde råvarer, hvilket sker med kyndig vejledning og stort fokus på sikkerhed. Vi tager vores høst med tilbage til køkkenet, hvor vi sammen bruger dem i et måltid. Alle børn lærer de tre sankeregler. Vi har fokus på, at man selvfølgelig ikke selv må plukke vilde råvarer og spise dem uden en voksen, der ved noget om det.

Grøn pizzadag på stuen

Grøn pizzadag på stuen
Daginstitutioner
Pizza er en livret hos mange børn. Vi tager det store pizzaværksted med ind på jeres stue, og lader børnene få hænderne i dejen. Vi snitter sæsonens bedste grøntsager, ælter pizzadej, lægger fyld på, med fokus på processer, som børnene selv kan udføre. Resultatet er velsmagende grøn pizza til alle, og undervejs lærer børnene om grundsmage, forskellige konsistenser og råvarer. Børnene får trænet deres motorik igennem alle processer.

Grønt Verdenskøkken

Grønt Verdenskøkken
0. - 3. klasse
To dages rejse ind i det grønne køkken, hvor vi dyrker den store variation af spændende grønne råvarer fra vores breddegrader og lærer grundlæggende teknikker at kende. Børnene lærer undervejs om grundsmagene og de er begge dage med til at tilberede enkle, velsmagende grønne måltider helt fra bunden, til vi sidder om bordet sammen. Motorik og sanser er i fokus, når børnene lærer at bruge kniv, tyndskræller og rivejern, og vi fokuserer på at gebærde os i et køkken og på sammen at skabe det gode, hyggelige måltid.

Havet omkring os

Havet omkring os
0. - 3. klasse
De kølige have omkring Danmark er hjem for fantastiske spisefisk og skaldyr. Men vi er ikke så gode til at spise dem selv i Danmark. Det slår vi et slag for ved at hoppe ombord i de hele, friske og velsmagende fisk og skaldyr. Børnene kommer tæt på råvarerne og lærer dem at kende. Helt fra udpegning af friskhedstegn udskæring og tilberedning. Madmod bliver et naturlig tema i mødet med de hele fisk med skæl og øjne. Alt efter sæson, arbejder vi over to dage med både danske blæksprutter, muslinger og selvfølgelig fisk.

Ild i stenovnen

Ild i stenovnen
0. - 3. klasse
Vi tænder op i vores store udendørs stenovn, og børnene får lov at kaste sig ud i det store italienske pizzaværksted, hvor vi skal forme dej, vælge fyld, bage og nyde resultatet – og hele tiden holde øje med varmen i den brændefyrede ovn, der er afgørende for den perfekte pizza. Der er fokus på motorikken og samarbejdet, når børnene skal nå fra pizzadej til sprødstegte pizzaer, og vi dyrker sensorikken og grunsmagene, når vi skal komponere pizzaer sammen.

Korn og kværn

Korn og kværn
0. - 3. klasse
To dage i kornets og bagningens verden, hvor vi tager hele turen fra at kværne de hele korn til mel til at bage flere forskellige brød, som centrum i enkle lækre måltider. Vi starter med kornkværnen, og vi kigger på og snakker om de forskellige korn og meltyper, hvordan de dyrkes og hvad de bruges til. Bageteknikkerne fra Meyers univers -med økologisk korn dyrket i Norden, surdej, våde deje og høj fuldkornsmængde- er det naturlige udgangspunkt for arbejdet med groft hvedebrød, rugbrød og de klassiske kanelsnurrer. Børnene får hænderne i dejtruget, og vi dyrker nysgerrigheden, sanserne og råvarekendskabet ved at blande, ælte, hæve og bage. Vi har fokus på basale redskaber og teknikker, og I får dej med hjem, hvis I vil bage et brød på skolen. Undervejs laver vi tilbehør, som fuldender måltiderne – f.eks. salater, spreads m.m.

Nudler i koppen – helt fra bunden

Nudler i koppen – helt fra bunden
0. - 3. klasse
Der er aldrig langt til en hurtig og billig snack, hvis man går i supermarkedet eller kiosken. Kopnudler er f.eks. populære blandt mange børn og unge, men hverken smag eller næring er i top. På dette endagskursus udfordrer vi de tomme kalorier ved at lave den populære instant snack med gode råvarer – vi koger bouillon på en hel kylling sammen med krydderier og sæsonens grøntsager, og vi samler det hele i et måltid, der i sin form er fuldstændig som ’cup noodles’, men med langt større velsmag og næringsværdi. Børnene får på denne måde et indblik i, hvad der egentlig kan ligge bag et velkendt format som cupnoodles, og de får pirret nysgerrigheden i forhold til råvarer som den hele kylling, krydderier og grøntsager, samt elementer som nudler og bouillon.

Pasta, pasta, pasta

Pasta, pasta, pasta
0. - 3. klasse
At fremstille pasta fra bunden er lige dele håndværk, kunst og velsmag. Vi laver forskellige typer og varierer både farve og smag. Pastamaskinen kommer i brug, men vores hænder er det vigtigste værktøj, når vi skal folde, rulle og lægge sammen. Vi laver selv enkelt fyld med grøntsager og bruger pastaen i enkle serveringer til et fælles måltid. Børnene får desuden hjemmelavet pasta med hjem.

Sommerens høst

Sommerens høst
Daginstitutioner
Vi sylter alt det gode fra sensommeren. Vi tæller æbler, blommer, græskar og bær, og styrker den matematiske og sproglige opmærksomhed – også når vi dækker bord. Vi sylter, og taler om, hvordan man gjorde i gamle dage for at have frugt og grønt til vinteren. De syltede sager bliver brugt til at kreere et dejligt frokostmåltid, og eventuelle rester kan tages med hjem til familien.

Spice it up

Spice it up
0. - 3. klasse
To dages kursus med fokus på det farverige, krydrede og velsmagende indiske køkken. Krydderierne er startskuddet: Børnene møder de hele krydderier, og vi dufter, smager og taler om, hvor de kommer fra, inden vi kværner dem til vores egne krydderiblandinger. Vi går i dybden med råvarekendskab, og bruger både danske råvarer og råvarer fra Østen. Børnene er med til yt lave skønne, enkle indiske retter, der sammen bliver til farverige og velsmagende måltider. Den mad, vi laver kommer både omkring Syd- og Nordindien, og bliver til måltider, der også er sunde og adskiller sig fra den ofte meget flødebaserede og tunge indiske mad, man møder i Danmark.